9 Mart 2009 Pazartesi

Aida Operası


Aida operası İtalyan besteci Verdi tarafından,Süveyş Kanalı'nın açılışını kutlamak için o zamanki Mısır Hidivinin arzusu üzerine bestelenmiştir ancak Fransa-Prusya Savaşı nedeniyle kanal açıldıktan 2 yıl sonra ilk defa sergilenebilmiştir.Verdi aynı zamanda bir İtalyan parlementerdir.Eser romantik dönemde bestelenmiştir ve ani iniş çıkışları ve acıklı bir aşk hikayesi olan konusuyla bunu hemen belli etmektedir.
Bu eser aynı zamanda beni operayla tanıstırmıstır:).Benim kanımca cok basarılıydı.Uzerinden uzun zaman gecmesine ragmen leitmotifler hala aklımda..

Bu da leitmotif de nesi diyenler icin ufak bir açıklama:


"A leitmotif (pronounced /?la?tmo?'ti?f/) (also leitmotiv; lit. "leading motif") is a recurring musical theme, associated with a particular person, place, or idea. The word has also been used by extension to mean any sort of recurring theme, whether in music, literature, or the life of a fictional character or a real person."
Kaynak :wikipedia


Size operanın perde perde konusunu da sunayım:


1. PERDE
Memfis şehrinde firavunun sarayının bir salonunda, Başrahip Ramfis, genç komutan Radames ile konuşmaktadır. Tanrıça İsis, Radames’i Habeşlilerle yapılacak savaşta, Mısır ordusuna başkomutan olarak göstermiştir. Ramfis yanından ayrılınca, Radames düşüncelere dalar. Savaşa gidecek, başarıyla yurduna dönecek ve sarayda tutsak bulunan Habeşli sevgilisi Aida'ya kavuşacaktır. Firavunun kızı Amneris ve kölesi Aida gelirler. Amneris, Radames’i sevmekte, fakat ondan karşılık görmemektedir. Radames'in gözü Aida'dadır. İki genç arasındaki bakışmalar, Amneris'in gözünden kaçmamıştır. Genç kız şüphe ile sarsılır. Firavun maiyetiyle salona girer. Bir haberci, Kral Amonasro komutasındaki Habeş ordusunun, her yeri yakıp yıkarak Mısır'a ilerlediğini haber verir. Amonasro adı geçince Aida yavaşca "Babacığım..." diye inler. Firavun, orduya başkomutan olarak Radames'in seçildiğini bildirir. Herkes Vulkan Tapınağı'nda yapılacak törene gitmek üzere çıkar. Yalnız kalan Aida, "zaferle dön...!" der. Bir tarafta babası ve ulusu, diğer tarafta sevgilisi vardır. Hangisine başarı dileyeceğini şaşırmıştır, çareyi dua etmekte bulur.
Vulkan Tapınağı'daki büyük tören. Rahibelerin kutsal dansı sürmektedir. Başrahip, kutsal kılıcı Radames'e verir.
2. PERDE
Mısır ordusunun zafer haberi gelmiştir. Tutsaklar, Amneris'in dairesinde dansederek prensesi eğlendirmektedirler. Amneris, Radames'i biran önce görebilmek için sabırsızlanmaktadır. İçeriye mutsuz Aida girer. İki kız arasında dramatik bir düet başlar. Prenses, şüphelerinden kurtulmak için Aida'ya Radames'in savaşta öldüğünü söyler. Genç kızın perişan halinden durumu anlar. Kıskançlıktan deli gibidir. Onun ölmediğini, ancak bir tutsağın hiç bir zaman bir prensese rakip olamayacağını bildirir.
Teb şehrine giden büyük yolda, Firavun, rahipler ve halk, asker ve tutsakların geçişini izlemektedirler . Firavun Radames'e bütün arzularının yerine getirileceğini söyler. Amneris, başkomutan Radames'in başına zafer tacını koyar. Tutsakların geçişi bitince, subay kıyafetleri içindeki Amonasro, zincirlerle bağlı olarak getirilir. Aida, koşarak babasının boynuna sarılır. Amonasro, kızına kimliğini açıklamamasını fısıldar. Kendisini savaşta ölen Habeş Kralı'nın subaylarından biri olarak tanıtır ve bağışlanmalarını diler. Ramfis ve diğer rahipler, hepsinin öldürülmeleri gerektiğini düşünürler. Radames, tutsakların bağışlanmaları isteğini tekrarlar. İstek kabul olunmuştur, Firavun Radames'e başarısının ödülü olarak kızı Amneris ile evleneceğini bildirir.
3. PERDE
Başrahip Amneris'i düğünden bir gün önce, dua etmek üzere tapınağa getirir. Radames tarafından çağırılan Aida da oradadır. Aida, aşkını ve vatanını düşünmektedir. O sırada babası Amonasro görünür, kızının gizli aşkını öğrenmiştir. Bu sayede vatana dönebileceklerdir. Bunun için planı da hazırdır. Kızına, Radames'e sorarak Mısır ordusunun planını elde etmesi gerektiğini söyler. Aida direnirse de sonunda razı olur.
Az sonra Radames gelir. Amonasro bir ağacın arkasına saklanır. Aida, Radames'e kaçmalarını önerir, ona gidebilecekleri yolu sorar. Radames Napata Boğazı cevabını verir. Amonasro'nun bilmek istediği de budur. Habeş Kralı ortaya çıkar ve kimliğini açıklar. Genç kumandanı yaptığı hatayı anlamıştır. O sırada, Amneris ve başrahip gözükürler. Amonasro prensesi öldürmek isterse de Radames engel olur. Baba kız kaçarlar, Radames kılıcını Ramfis'e teslim eder.
4. PERDE
Büyük mahkemenin kapısında aşk ve kıskançlıktan kıvranın Amneris, Radames'i beklemektedir. Sevgilisi vatana ihanet suçundan yargılanacaktır. Prenses getirilen komutana, kendisiyle evlenirse cezadan kurtulabileceğini söyler. Radames bu öneriyi geri çevirir. Duruşma başlar, başrahip, Radames'e suçlu olup olmadığını sorar, komutan soruyu cevapsız bırakır. Rahipler onun suçlu olduğuna karar verirler ve diri diri gömülmek suretiyle ölüme mahkum ederler.
Radames'in diri diri gömüldüğü mezarı görülür. Radames, Aida'yı düşünürken onu karşısında bulur. Genç kız ölümü sevgilisiyle paylaşmak için gizlice mezara girip saklanmıştır. Aida Radames'in kollarında son nefesini verirken, yukarıda Amneris hayatını mahvettiği sevdiği adam için dua etmektedir.
Kaynak:Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü


Hiç yorum yok: