18 Nisan 2009 Cumartesi

Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini


Uyarı: Filmi izlemeyenler bu yazıyı okuyunca bana kızmasınlar, bol bol spoiler içermektedir!!

Dün kitabını çok çok beğenerek okuduğum Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini adlı filmi izledim .
Filmin de kitap gibi güzel olacağını ummuştum ama açıkçası tam bir hüsrandı.Tamam, kitaptan uyarlama yapmak gerçekten zor, her detayı çekmeye çalışsanız film bitmez ama bu kadar da atlanmaz ve değiştirilmez ki..


Kitabı okurken çok önemli bulduğum ve beni etkileyen bir çok detay filmde yoktu.
Mesela Carlo'nun hikayesinden hiç bahsedilmiyordu.Carlo aslında bir eşcinsel ve orduya da sevecek birini bulmak ümidiyle katılıyor ve Francesco'ya aşık oluyor.Ancak Francesco ölüyor ve Carlo daha sonra Corelli'ye aşık oluyor ve kurşuna dizilme sırasında bu yüzden kendini Corelli'ye siper ediyor.


Tamam kabul, cinsellik öğeleri prim yapıyor, ancak kitapta Corelli ve Pelegia hiç bir zaman beraber olmuyorlar.Neden her filme illa böyle sahneler koyarlar,savaş sırasında geçen bir filmde sevişme sahnesi olmazsa daha mı az güzel olur.Bence kitap gayet güzeldi o haliyle..

Sonra, Corelli'nin vurulmasından sonraki dönemler hiç anlatılmamış,ki bu çok uzun bir dönem kitapta.Hiç hareket etmeden yatması gerekiyor uzun süre, ve vücudunda bu yüzden yaralar bile çıkıyor.Bir gün Alman askerleri gelip evi arıyorlar ve Corelli'yi mecburen o halde mahzene saklıyorlar.Şöyle bir gösterip geçmişler, ne olduğu bile anlaşılmıyor.Kitapta asıl anlatılan savaş sırasında ve sonrasında insanların çektikleri,Almanların zulmü, kıtlık günleri.Ama sanki savaş bitince herşey bir anda güllük gülistanlık olmuş gibi gösteriliyor filmde..

Dahası, filmde depremde yıkılan evlerinin enkazından babası kendi kendine çıkıyor,
ancak orjinal metinde baba orada ölüyor, ki bence bu çok acıklıydı.

Sonrasında Pelegia doktorluk eğitimi filan da almıyor, Allah aşkına bit kadar bi adada ne arasın doktorluk eğitimi alınacak bir okul?

Filmde Corelli birkaç yıl sonra Pelegia 'nın şarkısının olduğu bir plak yolluyor önce daha sonra da babanın mektubu üzerine geliyor ve bu savaştan 7 yıl sonrasına tekabül ediyor.Ancak kitapta bu
da böyle değil.Corelli bir gün geri dönüyor ancak Pelegia ' yı kucagında bir bebekle görüyor ( Pelegia'nın bulup büyüttüğü kız ) ,onun evlendiğini sanıyor ve yaşlanana kadar da bir daha dönmüyor.Yıllar sonra tekrar dönüyor, ancak o zaman birleşebiliyorlar ki bu hiç de filmdeki gibi 7 yıl sonra değil, artık ikisi de iyice yaşlanmış oluyorlar.

Sonuç olarak, kitabın orjinalinden bu kadar saptırılması ve çok önemli detayların atlanarak
kitabın sadece bir aşk hikayesi haline dönüştürülmesi hiç hoşuma gitmedi.


Ayrıca, neden Kefalonya gibi bir adada, insanlar kendi aralarında bile aksanlı bir İngilizce konuşsunlar? Bari o kısımları orjinal diliyle çekselermiş ve altyazıyla verselermiş, çok saçma olmuş bence..

Amma da kötüledim filmi.Ama siz kitabı mutlaka okuyun, benim favorilerim arasındadır,
kesinlikle tavsiye ederim..

Son olarak emeğe saygı:

Kitap / Film Adı: Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini (Captain Corelli's Mandolin)
Yazar:Louis de Bernieres
Yönetmen: John Madden
Oyuncular:Penelope Cruz, Nicolas Cage, John Hurt, Christian Bale






Hiç yorum yok: