10 Ekim 2010 Pazar

Asmalar Artık Ağlamıyor


Geçen seneki sahaf festivalinden aldığım kitaplardan. 90'larda geçiyor.Nilay cocukluğundan beri profesör olma hayalleri kurmuş olan bir akademisyendir.Kocası Oğuz onu başka bir kadınla aldatmış sonra da terketmiştir.Nilay şimdi beraber aldıkları, döşedikleri evde kızıyla beraber yaşamaktadır.

Nilay'ın sevgilisi Ahmet ise eğitimsiz ama çalışkan bir işadamıdır.Sahip olduğu bağlantılar sayesinde çok para kazanmış, iyi yerlere gelmiştir.Evli ve iki çocuk babasıdır.Nilay'a çok aşıktır ama evini de asla ihmal etmez , çünkü o olmasa onlara yazık olacağını, bunu haketmediklerini düşünmektedir.Aynı zamanda ona göre bir insan çocuklarının annesiyle herşeyi paylaşamaz , bu yüzden bir sevgilisi olması gerekmektedir.

Ahmet'in karısı Meryem ise küçük yaşta evlendirilmiş, iyi eğitim görmemiş bir ev hanımıdır.Kocasına deliler gibi aşıktır ama onun kendisini aldattığından şüphelenmektedir, çünkü Ahmet uykuda Nilay'ın adını sayıklamıştır.Daha önce de böyle birşey olmuştur ama onun için önemli olan kocasının sonunda eve dönmesidir, bunun için büyücülere gider ama ne zaman ki Ahmet ona Nilay'ın çok güzel olduğunu söyler, daha fazla dayanamaz ve polise gider.O yıllarda zina hala suçtur .Polisle beraber Nilay'ın evini basarlar, her köşeyi ararlar,herşeyi karıştırırlar, iç çamaşırlarına kadar.

Sonrasında karakolda geçirilen saatler, daha sonra evinden ayrılmaya cesaret edemeyen ve Nilay'ı bırakan Ahmet, üzüntüsünden önce günlerce evine kapanan ve sonra ülkeyi terketme kararı alan Nilay ..

Yazar, herkesin aklından geçenleri kendi ağızlarından anlatmış, konuşma tarzından kimin konuştuğunu anlayabiliyorsunuz o bölümde, o kadar güzel yansıtabilmiş karakterlerin düşüncelerini yazıya.Konu olarak da çok değişik bir kitap,  zinanın suç olmaktan çıkarılmasının ne kadar doğru olduğunu anlıyorsunuz. Yapılan yanlış bile olsa hiçkimsenin bir başkasının yatak odasında olanı sorgulamaya hakkı yok diye isyan ediyorsunuz kitabı okurken.Değişik bir konu, değişik bir tarz arayanlara tavsiye ederim.


Hiç yorum yok: