27 Ekim 2010 Çarşamba

Bedensiz Kadın



Taksim Küçük Sahne'de sergilenen oyun, Mate Matisic adlı Hırvat bir yazarın kaleminden çıkmış. Bosna savaşı sırasında tecavüze uğrayan ve kocası öldürülen ve daha sonra fahişe olan bir kadın, savaştan sonra kanser olan ve vicdan azabını hafifletmek için kadınla evlenmek isteyen eski bir asker, suçlarının ortaya çıkmasından korktukları için arkadaşlarını intihara zorlayan diğer askerler, bütün bu olanların yanlış olduğunu bilmesine rağmen kadın lehine mahkemede tanıklık etmeyi reddeden ve kendince Tanrı'nın onları kurtarması için dua etmeye devam eden askerin annesi...

Oyun, savaş sırasında yaşanan iğrençlikleri göz önüne seriyor. İnsanların fırsatını bulunca kötülük yapmaya ne kadar hazır olduklarını görünce inanamıyorsunuz , dahası da bu kötülükleri devam ettirmekte ve gizlemek için daha kötü şeyler yapmakta hiç sakınca görmüyorlar. Ve iyi olduklarını iddia eden insanlar da haksızlığa uğrayanların hakkını savunacaklarına duaların arkasına sığınıyor ve kötülüğe ortak oluyorlar.

İlk 15-20 dakikası fahişe ve eski asker arasındaki cinsellik ağırlıklı diyaloglarla geçiyor oyunun ve bu hep böyle mi geçecek diyorsunuz, ta ki sahneye bir diğer asker girene kadar.Oyunun gidişatı o andan itibaren değişiyor, güzelleşiyor.Fırsatını bulduğunuzda izlemenizi tavsiye ederim, bence görülmesi gereken bir oyun.

Hiç yorum yok: