30 Ekim 2010 Cumartesi

Annem ve Hayatın Anlamı



Annem ve hayatın anlamı, Dr. Irvin Yalom' un psikoterapi öykülerinden oluşan kitabı.Irvin Yalom,
Rus kökenli Yahudi asıllı ABD'li bir psikiterapist.En bilinen eseri Nietsche Ağladığında.
Bu kitabı yıllar önce ben de okumuş ve beğenmiştim , bu yüzden Annem ve Hayatın Anlamı kitabını
görünce de ilgimi çekti ve okumak istedim.

Kitap altı bölümden oluşuyor. ilk bölüm "Annem ve hayatın anlamı".Bu bölümde yazar kendi annesiyle olan
kötü ilişkisini, hayatı boyunca annesine duyduğu nefreti ve annesinin ölümünden sonra onu rüyalarında  görmeye başlamasını, kendi yorumuyla onla olan hesaplaşmasını anlatıyor.

İkinci bölüm "Paula'yla yolculuklar". Paula ölmek üzere olan bir kanser hastasıdır, ama artık kaderiyle barışmıştır.Çok dindar bir insandır ve bu hastalıgın kendisine başka ölmek üzere olan hastalara destek vermek için gönderildiğine inanmaktadır.Bu bölümde Paula'nın canla başla başkaları için yaptığı çalışmalar, Dr. Irv ile beraber kurdukları çalışma grubunun başarıları , Dr ile Paula'nın başlarda mükemmel olan fakat sonra bozulan ilişkileri anlatılmakta.

Üçüncü bölüm ise "güneyli rahatlığı": Paula'yla yaptıkları çalışmanın üzerinden yıllar geçmiştir, Dr
su anda bir grup terapisi yönetmektedir ve aynı zamanda 2 genç terapiste de eğitim vermektedir.
Bu bölüm daha çok gruptaki hastalarla yaşanan diyaloglar,seanslar, ve en çok da sürekli verici olan
bu yüzden başkalarından alması gereken hiçbir şey olmadığını düşünen Magnolia'nın etrafında
dönmekte.Magnolia Dr u en çok zorlayan hasta olur çünkü grup tedavisinin motivasyonu hastaların
paylaşımıdır, kimseden alacak birşeyi olmayan birinin grup tedavisinde ilerlemesi mümkün değildir.

Dördüncü bölüm "Yas terapisinde yedi ileri ders": Bu bölümde hasta kendisi de bir doktor olan Irene'dir.Gençliğinde abisini kaybetmiştir, sonrasında ard arda birçok kayıp daha yaşamıştır.En son kocası Jack'i de beyin tümöründen kaybettikten sonra hayata tekrar karışmayı reddetmekte ve hayatına giren bütün erkeklerin ölüme mahkum olduğunu düşünmektedir.Kitabın en uzun ve detaylı bölümü burası.Dr'un Irene'le başa çıkmak için geliştirdiği stratejiler, hataları ve yıllar süren seanslardan sonra Irene'in iyileşmesi..

Beşinci bölüm "Çifte Açıklama". Bu ve bir sonraki bölümde Dr.Ernest Lash adındaki bir psikoterapistin yaşadıklarını okuyoruz.Hastası Myrna adında başarılı bir kadındır ama erkeklerle arası hiç iyi değildir.Onunla olan seansları çok zor geçmektedir çünkü Myrna hiç katılımcı değildir ve sürekli seans parasının çokluğundan ve daha bir çok şeyden dolayı doktora sızlanmaktadır.Her seans sonrası doktor ona dinlemesi için seansın ses kayıtlarını verir.Bir gün doktor kasedi ona vermeyi unutur ve sonra arayıp gelip almasını ister.Fakat kasedin üstüne Myrna hakkında kendi yorumlarını da kaydettiğini unutmuştur.Myrna bunları dinler,ve daha sonrasında seansların gidişatı tamamen değişir çünkü Myrna'nın artık en büyük amacı bu bilgiler sayesinde doktoru köşeye sıkıştırmaktır.

Altıncı bölüm Macar Kedinin Laneti. Dr Ernest Lash'in bu sefer Harston adlı bir hastası vardır ama seanslar
pek iyi geçmemekte.Hasta seansları bırakmak istediğini söylerken doktorun ısrarı sonucu başından geçen çok enteresan bir olayı anlatır.Yaşadığı tek gecelik bir ilişkiyi ve o gece gördüğü bir kabus yüzünden yaşadığı panik atağı ve sonrasında kadına hiçbir şey söylemeden evden kaçışını anlatır.Dr ise herhangi bir sebep gösterilmeden terkedilen kadın için üzülür.Hastasının ağzından onun hakkında bilgiler alır ve gider kadınla tanışır, sonra onunla beraber olur ve aynı kabusu o da görür.Aslında kadın lanetlidir ve lanetin kaynağı da bir kedidir.Daha sonra doktor kediyle bir seans yapar ve onu laneti kaldırması konusunda ikna etmeye çalışır.Bu bölüm biraz masalsı ancak kitabın en sürükleyici bölümü.

Eğer siz de benim gibi psikolojiye ilgi duyuyorsanız okumaktan zevk alacağınız bir kitap.
Psikoterapi teknikleri, seansların gidişatı ve sorulan sorular, psikoterapistlerin seanslar sırasında akıllarından geçenler,diğer psikoterapistlerle yaptıkları tartışmalar..
Bu arada bana çok enteresan gelen bir detay : Seanslar sırasında hastanın gördüğü rüyalardan çok fazla faydalanılıyor,Dr. Irvin'in Paula'yla yaptığı bir seansta, Paula rüyasında evinin daha önce varlığını
bilmediği odaları olduğunu keşfettiğini anlatıyor ve doktor bunu kişinin kendisini keşfetmesi olarak yorumluyor ki bu benim sık sık gördüğüm bir rüya.


Hiç yorum yok: