21 Şubat 2009 Cumartesi

Kitap Tanıtımı - Jane Eyre

Bundan sonra okudugum kitapları size de tanıtmaya karar verdim.İlk tanıtacağım kitap son okuduğum "Jane Eyre".Bu kitap "Bronte kardeşler" olarak bilinen üç yazar kardeşin en büyüğü olan Charlotte Bronte tarafından yazılmıştır.Jane Eyre adlı bir kızın, çocukluğundan itibaren başından geçenleri anlattığı kitap, daha sonra çok güzel bir aşk romanına dönüşmektedir.Yalnız, yazar herşeyi öyle gizemli anlatmakta ki , sürekli bir merak hali uyandırmakta ve asla sıkmamaktadır.Şahsen ben 650 sayfalık kitabı birkaç gün içinde bitirdim.




Size kitabın arkasındaki açıklamayı da sunayım:

" Jane Eyre, ürpertici, fantastik ve doğaüstü öyküyü anlatan Gotik Roman geleneğine ait olan bir eserdir.Horace Walpole, M. G. Lewis ve Ann Radclif bu edebi türün kullanıcıları arasında yer alıyordu. Jane Eyre, Gotik Roman geleneğinde olduğu gibi bir belirsizlik içermektedir, ancak talihsiz ama galip Jane'in anlatıcılığıyla okuyucuyu cesaretlendirerek bu belirsizlikten uzaklaştırmaya başlar.Jane Eyre' de sembollerin sık olarak kullanımı, içeriğine bir de şiirsel güç katar.Örneğin, Bertha'nın duvağındaki gözyaşı, Rochester'ın hem gerçek karısına hem de nişanlısı Jane'e ihanetini sembolize eder.Bir süre sonra roman, kaba tavırlı olan ve güçlü iradeli bir kadını tanımlamak için eleştirilmiştir, ancak 19. yy. İngiltere'sinde kadın hayatının açığa vurulması, bu dönemde büyük ilgiyle konularda işlenmiştir.

Bronte kardeşlerin dehasını Emily Bronte "Uğultulu Tepeler" romanında gösterdiği gibi Charlotte Bronte de "Jane Eyre" de bu dehanın aynı kuvvette bir başka eserini yaratmıştır."


2 yorum:

Patan dedi ki...

Ya görmeyeli sen epey basmışsın gaza.. Süper oluyor, devamını bekliyoruz.

phoibe dedi ki...

tesekkür ederim,
beni izleyin anacım:))