14 Ağustos 2009 Cuma

Notre Dame 'ın Kamburu




Yine bir kitap tanıtımıyla karsınızdayım.Sizden ayrı kaldıgım bu uzuun sure icerisinde kitap okumaya ara vermis degilim aslında.Geriye donuk olarak bunları yazmayı dusunuyorum,size anlatmam gereken cok guzel kitaplar okudum..

Gelelim bu gunku kitabımıza..Notre Dame 'ın Kamburu, orijinal adıyla Notre Dame de Paris , benim bir turlu okuyup bitiremedigim klasikler serisinden bir kitap.Kitabın aslında tek bir ana karakteri yok, butun karakterler etrafında esit donuyor, ama adı Quasimodo olan kambur o kadar ilgi cekmis ki kitap bu isimle anılmaya baslamıs.

Karakterleri tanıtayım :

Rahip Claude Frollo: Notre Dame kilisesinin basrahibi, kendini dunyevi islerden soyutlayıp bilime vermistir ve bu sayede kısa surede yukselmistir.

Esmeralda: Guzelligi dillere destan, danslarıyla insanı buyuleyen cingene kızı.

Pierre Gringoire: Sair ve filozof.Bes parasız.Bir tesadüf eseri Esmeralda 'nın kocası olur ancak ona hicbir zaman sahip olamaz.Daha sonra hayatını cingenelerle beraber, onlarla gosterilere cıkarak kazanmaya baslar.

Quasimodo: Kitaba adını veren kambur. 3-4 yaslarındayken Rahip tarafından evlat edinilir ve Notre Dame kilisesinde buyur.Belli bir yastan sonra kilisenin canlarını calmakla memur edilir.

Paquette: Eski bir kaldırım yosması.Esmeralda'nın gercek annesi.Esmeralda'nın bebekken cingeneler tarafından kacırılmasından sonra delirir.Paris'te kadınlar icin yapılmıs bir icazet odasında verilen ekmek ve suyla hayatını gecirir.Esmeralda'dan cingene oldugunu sandıgı icin nefret eder ancak kitabın sonunda kendi kızı oldugunu ogrenir.

Phoebus de Chateaupers : Paris 'li bir suvari alayı.Nisanlı olmasına ragmen cok capkın.Esmeralda ona sonsuz ve aptalca bir askla baglı.

Jehan Frollo: Rahip Claude Frollo'nun annesi ve babasının olumunden sonra bakımını ustune aldıgı ama bir turlu adam edemedigi, universiteli hovarda kardesi.

Cali: Esmeralda 'nın akıllı kecisi.Yaptıgı numaralarla insanları kendine hayran bıraktıran ama bir yandan da Esmeralda'nın buyucu oldugu dusuncesine sebep olan hayvan.


Esmeralda cok guzel bir cingene kızıdır.Sokaklarda dans ederek hayatını kazanmaktadır.
Notre Dame kilisesinin basrahibi Claude Frollo Esmeralda'ya asıktır ve onun icin herseyi tehlikeye atıp ona sahip olmak ister.Fakat Esmeralda Phoebeus ' a asıktır. Ancak Phoebeus sadece Esmeralda 'yı bir eglence olarak gormektedir ve aslında nisanlıdır.Esmeralda'yla bir ask macerası sırasında rahip Phoebeus'u bıcaklar ve herkes Esmeralda'nın onu oldurdugunu dusunur.Sucunu itiraf etmesi icin Esmeralda'ya iskence yapılır o da acıya dayanamadıgı icin sucu kabul eder ve idama mahkum edilir.Ayrıca Phoebeus olmadan yasamanın anlamsız oldugunu dusunmektedir.Phoebeus aslında yasamaktadır ama Esmeralda onun umrunda degildir.Guzel kız tam idam edilecegi sırada, daha once iskence gorurken kendisine su verdigi icin Esmeralda'yı cok seven kambur Quasimodo Esmeralda'yı kiliseye kacırır ve boylece kız kurtulur.Cunku o donemde sucluların kiliseye sıgınma hakkı vardır, ancak meclis kararıyla oradan cıkartılabilir.Daha sonra Esmeralda kilisede yasamaya baslar,Quasimodo ona bakar.Fakat kötü ruhlu rahip bir gece Esmeralda'ya tecavüze yeltenir.Basrahibi efendisi kabul eden Quasimodo ilk defa ona karsı cıkar ve kızı savunur.
İlerleyen zamanda Meclis Esmeralda hakkında tekrar idam kararı cıkarır.Bunu duyan cingeneler kiliseyi basıp onu oradan cıkarıp kurtarmak isterler ama basarılı olamazlar.Daha sonra Pierre ve basrahip kızı kacırır, basrahip Esmeralda'ya onunla olursa onu kurtaracagını yoksa onu ölüme terkedecegini soyler.Esmeralda nefret ettigi rahibin teklifini reddeder cunku o hala Phoebeus u sevmektedir.

Esmeralda idam edilecegi Greve Meydanı'na bırakılır.Meydandaki izbe bir odada yasayan Paquette cingene kız idam edilecegi icin sevinmektedir.Tam o sırada teki Esmeralda'da teki kadında olan bebek patiklerinden Esmeralda'nın kızı oldugunu anlar.Onu odasına alıp saklamaya calısır ancak kralın adamları onu bulur ve idam ederler.Kadın da kızını kurtarmaya calısırken öldürülür.

Yıllar sonra Esmeralda'nın ve onun yanında carpık curpuk iskelete sahip bir insanın kemiklerini bulurlar birbirlerine sarılmıs halde..Bu Esmeralda'yı cok seven Quasimodo'dur..

Kitabı cok begendim, cok guzel bir dili var.Okurken hem Esmeralda'nın aptallıgına sasıyor, biraz sinirleniyor, rahibin bu kadar kötü olmasına inanamıyor, hem de Quasimodo icin uzuluyorsunuz.
Aynı zamanda kitap Orta Çağ hayatını da gözler önüne seriyor.Avrupa'nın o gunlerde ne kadar vahşi bir yer oldugunu, insan hayatının ne kadar önemsiz oldugunu görüyorsunuz.İnsanlar tiyatro izler gibi idam ve işkence izlemekten zevk duyuyorlar.Nasıl olmus da bu insanlar medeniyete ulasmıs hakikaten anlamak zor.

Kısacası, okuyun efendim,sıkılmadan zevkle..Tavsiye ederim..

Hiç yorum yok: